Της Χαράς Κουκούλη*
Basketblog.gr
Το
πρόγραμμα ατομικής προπόνησης, το όποιο εφαρμόζει ο ίδιος, καθώς και
μία ομάδα διαφόρων ειδικών, παρουσίασε ο πρώην προπονητής της ομάδας
μπάσκετ ΦΕΑ (Α1 Γυναικών, Α' ΕΣΚΑ Ανδρών), Μάριος Δεσποτάκης, κατά την επίσκεψή του στο αθλητικό τμήμα του ΙΕΚ Δομή. Πρόκειται για το PBT (Personal Basketball Training), όπου ο κ. Δεσποτάκης είναι Υπεύθυνος Προπονητικών Προγραμμάτων.
"Το personal training γίνεται και σε "αστέρια" του αθλήματος, αλλά και σε τμήματα υποδομής. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότερες ομάδες δεν δουλεύουν με τους μικρούς.
Η ατομική προπόνηση βοηθά έναν παίκτη να βελτιώσει την ατομική του τεχνική και τη φυσική του κατάσταση, ώστε να τα συνδυάσει σε όσον το δυνατόν αγωνιστικές συνθήκες" τόνισε.
"Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ο Γκάλης, στα 37 του, έμενε μόνος μετά την προπόνηση στη Γλυφάδα και επιχειρούσε σουτ. Όπως και ο Γιαννάκης το 1984 στο ανοιχτό του Πλάτωνα.
Το πρόγραμμά μας καλύπτει, επίσης, διατροφή, διαιτολογία, λιπομετρήσεις κλπ., έτσι ώστε να έχουμε έναν ολοκληρωμένο αθλητή. Η ομάδα των ειδικών αποτελείται από προπονητές, γυμναστές, διαιτολόγους και φυσιοθεραπευτές. Ακόμη, μπορούμε να δημιουργήσουμε DVD για παρουσιάσεις παικτών (μεταγραφές ή υποτροφίες), αναλύσεις για την προπόνηση ή και highlights" είπε για να προσθέσει:
"Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας προσπάθειας είναι ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, ο οποίος έχει βελτιωθεί ραγδαία χάρη στη εκπληκτική ατομική προπόνηση που ακολουθεί, με την ψυχολογία του, βέβαια, να είναι επίσης πολύ ψηλά".
Στη συνέχεια, ο Μάριος Δεσποτάκης απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις:
- Ένας personal trainer μπορεί να κάνει και τη δουλειά του σκάουτερ;
"Βέβαια, είναι ένας προπονητής, πρέπει να τα κάνει όλα. Κομμάτι της δουλειάς του είναι να συμβουλεύει τους παίκτες πώς να αντιδράσουν απέναντι σε κάποιον αντίπαλο στα παιχνίδια. Δεν μου έχει ζητηθεί, αλλά είναι κάτι που γίνεται".
- Μπορούν παίκτες μικρών ομάδων να αντέξουν οικονομικά μία ατομική προπόνηση;
"Το κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που προσφέρει. Εξαρτάται, βέβαια, τί θέλει ο καθένας. Προσαρμοζόμαστε ώστε να προσφέρουμε σε όλους. Ακόμη και σε έναν πιτσιρικά που θα μας πληρώσει με το... χαρτζιλίκι του".
- Υπάρχει συνεργασία personal trainer και προπονητή της ομάδας του παίκτη;
"Κανονικά πρέπει να υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που ο αθλητής δεν θέλει να πει στην ομάδα ότι κάνει ατομική προπόνηση. Στην Ελλάδα είμαστε πίσω. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Πανελλήνιος έχουν δικούς τους personal trainers, κυρίως, όμως γι’ αυτά που ενδιαφέρουν το σύνολο της ομάδας, και όχι για μικρούς παίκτες. Έτσι, το κάνουμε εμείς. Είναι πιο δύσκολο, χωρίς συνεργασία με τον προπονητή τους".
- Κατά πόσο παίζετε ρόλο στην μεταγραφή ενός παίκτη; Λέτε π.χ. πήγαινε εκεί ή μην πας εκεί;
"Όχι, δεν θέλω να έχω τέτοια ευθύνη και δεν το κάνω. Υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι. Εγώ μόνο λέω: πήγαινε εκεί που θα υποστηρίζεται το στυλ σου, που σου ταιριάζει, ακόμη κι αν είναι χαμηλότερη κατηγορία".
- Τί γίνεται όταν άλλα λέει ο personal trainer και άλλα ο προπονητής του σε έναν παίκτη;
"Αν η ομάδα ασχολείται μόνο με την στρατηγική και όχι με την ατομική τεχνική, δεν συμβαίνει αυτό. Ο καθένας, βέβαια, υποστηρίζει το δικό του. Δεν είναι στοιχείο της δουλειάς μου να κατηγορήσω τον προπονητή, αλλά να βοηθήσω τον αθλητή. Πρέπει ο παίκτης να εμπιστευτεί τον προπονητή του για να νιώσει καλά".
- Εσείς προσπαθείτε να βελτιώσετε σε έναν παίκτη αυτά που ζητάει ο προπονητής ή αυτά που πιστεύετε εσείς;
"Αν έχω επικοινωνία με τον προπονητή είναι καλύτερα. Στην αρχή ζητάω DVD για να δω τις αδυναμίες. Προσπαθούμε να αναλύσουμε τον παίκτη και να κάνουμε κάτι πιο ολοκληρωμένο, να βελτιώσουμε όλα τα κομμάτια"
- Ποιους έχετε προπονήσει ως τώρα; Πιστεύετε ότι έχουν βελτιωθεί;
"Οι διάσημοι δεν θέλουν να γίνεται γνωστό κάτι τέτοιο. Γυμνάζουμε πολλά μικρά παιδιά και από Α', Β' κατηγορία και ΕΣΚΑ. Αυτά είναι το μέλλον. Είναι απαράδεκτο να μην ξέρουν βασικά πράγματα. Υπάρχει πολύ ταλέντο, αλλά όχι οργάνωση. Τελευταία γίνεται συνολικά μια πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια με τον Κώστα Μίσσα επικεφαλής. Είναι σημαντικό να προσέχουμε αυτά τα παιδιά".
- Έχετε προπονήσει κάποιον ξένο;
"Ξένο όχι, κοινοτικό ναι".
- Σας έχει τύχει να "καβαλήσει κάποιος το καλάμι" όταν βελτιώθηκε;
"Ο Έλληνας παίκτης έχει πλέον καλό επίπεδο. Εξαρτάται, βέβαια, πως το εννοούμε. Ανησυχούμε πραγματικά όταν κάποιος σταματήσει την προπόνηση".
Ο κ. Δεσποτάκης έκλεισε λέγοντας: "Ποτέ δεν λέμε ψέματα σε έναν παίκτη, αυτό τον βοηθά άλλωστε να βελτιωθεί" και πόζαρε στην καθιερωμένη φωτογραφία με τους σπουδαστές της αθλητικής δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Δομή.
* Η Χαρά Κουκούλη είναι σπουδάστρια του τμήματος Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ