Πολλοί αθλητές πιστεύουν ότι η προπόνηση με την ομάδα τους είναι αρκετή
ώστε να βελτιωθούν, τόσο στην τεχνική κατάρτιση, όσο και στην φυσική κατάσταση. Είναι όμως εφικτό αυτό;
Μια προπόνηση διαρκεί μιάμιση και στην καλύτερη περίπτωση δύο ώρες. Πόσες επαναλήψεις μπορεί ένας παίκτης να κάνει σε μία άσκηση, όταν άλλοι 10-12 περιμένουν; Αποδεδειγμένα πολύ λιγότερες από αυτές που χρειάζονται ώστε να επέλθει ουσιαστική βελτίωση.
Αν αναλογιστούμε και το γεγονός ότι στην προαγωνιστική και αγωνιστική περίοδο η ομαδική τακτική απασχολεί ένα σημαντικό κομμάτι της προπόνησης, τότε ο χρόνος για την ατομική βελτίωση του παίκτη είναι ελάχιστος!
Η ατομική προπόνηση λοιπόν έρχεται να καλύψει αυτά τα κενά. Η δημιουργία μιας τέτοιας προπόνησης είναι μια διαδικασία που απαιτεί γνώση και προγραμματισμό. Κινούμαστε σε τρεις βασικούς τομείς, την Ατομική Τεχνική, την Φυσική Κατάσταση και την Ψυχολογία.
Εντοπίζουμε που υστερεί ο παίκτης μας και βλέπουμε πως επηρεάζεται η απόδοση του γενικότερα. πχ. Μια κακή φυσική κατάσταση συνεπάγεται μιας μέτριας έως κακής εκτέλεσης των βασικών μέσα στο παιχνίδι (ντρίπλα, πάσα, σουτ κτλ) με αποτέλεσμα να δημιουργεί ίσως κακή ψυχολογία και ανασφάλεια!
Στην συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία, το φύλλο, τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, τις καθημερινές δραστηριότητες κτλ, καθορίζουμε τις ημέρες που θα γίνεται το πρόγραμμα ατομικής προπόνησης.
Κάνουμε κάποιες μετρήσεις ώστε να ξέρουμε το επίπεδο που βρισκόμαστε τώρα και που θέλουμε να φτάσουμε και τέλος ορίζουμε τον ακριβή τρόπο δουλειάς (μέθοδος, επιβαρύνσεις, συχνότητα, διαλείμματα κτλ). Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε τον παίκτη και όχι να τον ‘’κάψουμε’’!
Προσωπικά πιστεύω ότι η ατομική προπόνηση πρέπει να γίνεται παρουσία προπονητή, ώστε να υπάρχει συνεχής έλεγχος στην ορθότητα εκτέλεσης των ασκήσεων και να τηρείται σωστά το πρόγραμμα.
Αν ο αθλητής θέλει να προπονηθεί μόνος του, θα πρέπει τουλάχιστον να ενημερώνει καθημερινά τον προπονητή του για το τι έχει κάνει και να του ζητά την καθοδήγησή του για την συνέχεια. Έχουν περάσει πια οι εποχές που θεωρούσαμε ατομική προπόνηση το μονό της γειτονιάς! Και αυτό χρειάζεται, αλλά δεν είναι αυτό που ζητάμε τώρα…
Ατομική προπόνηση στην ψυχολογία είναι κάτι που σε κάποιους ίσως να ακούγεται κάπως παράξενα! Κι όμως, η ψυχολογία μας επιδέχεται πολύ ‘’ατομική προπόνηση’’ και υπάρχουν πολλές τεχνικές γι αυτό: Το καθημερινό ημερολόγιο συναισθημάτων, η συζήτηση, το διάβασμα σχετικών με την ψυχολογία βιβλίων, οι αναπνοές, ο διαλογισμός, είναι μερικές από αυτές που έχουν βοηθήσει πολλούς να φτάσουν ψηλά! Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον θέμα, που θα το εξετάσουμε αναλυτικά στο άμεσο μέλλον.
Συμπερασματικά λοιπόν, η σωστή ατομική προπόνηση είναι το απαραίτητο εργαλείο για κάθε αθλητή που θέλει να βελτιωθεί. Μην αρκείστε μόνο στην ομαδική προπόνηση, το κάτι παραπάνω είναι αυτό που καταξιώνει κάποιους και τους κάνει να ξεχωρίζουν από το γενικό σύνολο!
Ο παραπάνω, είναι ίσως ο μοναδικός κανόνας για τον οποίο, εγώ τουλάχιστον, δεν έχω συναντήσει ακόμα την εξαίρεση του!!!
Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach